telefon: +36(20)338-9278, email:

Lawrence Durell írása

Minden pillanatban fennáll a lehetőség, hogy a művész ráhibázik arra, amitjobb híján a nagy megvilágosodásnak nevezhetünk .Mihelyt ez bekövetkezika művésznek megadatik a lehetőség,hogy eljátssza a megtermékenyítőszerepét, a társadalomban, de ez csak akkor következhet el egészen ésteljesen, ha a művész megérdemli. S akkor bekövetkezik a csoda. Igen, énhiszek ebben a csodában.

Amely egy napon kivirágzik, akkor a művész elfogadja népi gyökereinekteljes felelősségét, és ha a nép ugyanakkor elismeri a művész sajátosértékeit és jelentőségét, benne önmaga meg nem született gyermekétköszönti.

Igen, akkor megszületik az Öröm.

Az új társadalom, amely egészen más lesz, mint mindaz, amit ma el tudunkképzelni, ez az új társadalom az újszülött öröm kicsiny, formás, fehérszentélye köré fog szerveződni. Ez lesz az őscsírája falunak, városnak, metropolisnak. Semmi sem állhatja útját ennek az eszményi respublicának. Nagy szerelmi iskolák fognak támadni, az értelem és érzelem egymásbólfogja meríteni lendületét. És az emberi szellem fényt és nevetést sugározva, halkan fog lépkedni a pázsiton, mint táncos és új gyermekeket fog létrehoznia szellem világában: nimfákkal, szalamandrákkal, törpékkel, angyalokkal.Igen , ez a cél: kiterjeszteni az érzékiséget, hogy a matematikát és teológiát ismagába foglalja, nem elfojtani, hanem táplálni kell az intuíciót.

Szervátiusz Szalon - 2024. május 30. »

Átalakítottuk a Föld arculatát, átfestettük a Nagy Színjáték díszleteit a magunk ízlése és óhaja szerint. De a Színjáték ugyanaz maradt és a Játékmester mit sem hederít a pepecselésünkre.  A színfalak mögé még sem tekinthetünk és legmélyebbre hatoló felismerésünk is csak a díszletek vázáig jut el. Közben pedig magunk is, akarva, akaratlan ott ágálunk a valóban "világot jelentő" színpadon s amikor azt hisszük, hogy vezetjük a cselekményt, még csak nem is sejtjük a következő jelenet váratlan fordulatait. Baktay Ervin szavaival köszöntötte Szervátiusz Klára a vendégeket- ahogyan fogalmazott: vigasztalásként a mai káoszra. Ezután beszélgetett Lázár Csaba színművésszel, majd Kónya István lantművésszel. Kész a kegyelem ezzel a címmel adott Arany János ballada-estet Lázár Csaba színművész . Közreműködött Kónya István lantművész. (Kis ízelítőt az alapítvány  youtube-csatornáján találhatnak.)

Szervátiusz Szalon - 2024. április 25. »

Megnyitottuk a Szervátiusz SZalon idei évadát Szervátiusz Tibor égi születésének hatodik évfordulóján, immár negyedszer.Szervátiusz Klára köszöntötte a vendégeket, hangsúlyozta a művészet, a művészek hatalmas szerepét a társadalmakban és bizonyításképpen is - a médiában, politikában naponta hangoztatott úgynevezett eszement új világrend ellenében - ismertette a szellem, a művészet elképzelését az új világrendről.Itt olvasható Lawrence Durell írása.A nyitáskor Tímár Sára népdalénekes és Szabó Dániel cimbalomművész előadásában Petőfi- népdalokat hallhatott a közönség, amelyben közreműködött Hargita-Halász Lehel furulyás is.Nem véletlen a választás, hiszen Szervátiusz Tibornak sok Petőfi- alkoása van, a nagy példaképei egyike volt a költő óriás.

Interjú Szervátiusz Klárával »

2024. áprilisA Műcsarnok-beli kiállítás összefoglalója a Magyar Katolikus Rádióban hangzott el. A riporter Kövesdi Zsuzsa.